Om Welsh corgi pembroke

En Welsh corgi pembroke, också kallad corgi, är en relativt stor hundras. Det som skiljer den från andra hundraser är att den har väldigt korta ben med tanke på sin storlek som dock är inget som gör att hunden mår dåligt. Corgin kommer ursprungligen ifrån Storbritannien, men man vet inte hur den har förts dit, man tror att den funnits där sedan 900-talet. En Welsh corgi pembroke är en robust hundras och kan bli upp till 15 år gammal. En fullvuxen corgi kan bli upp till 30 centimeter i mankhöjd och väga upp till 12 kilo.

Corgins hälsa

Generellt har Corgin inga kända sjukdomar utan det är en väldigt frisk hundras som klarar det mesta. Det som den kan drabbas av är dock höftledsdysplasi. Detta är en sjukdom som många hundraser kan drabbas av. Det är ofta ärftligt och för att förebygga detta problem är det värt att ta hunden till en veterinär och göra en så kallad höftröntgen. På röntgen kan man avgöra om hunden kan komma att få höftledsdysplasi. Att Corgin har så korta ben kan också göra så att den får ryggproblem, men detta är inget som är direkt vanligt.

Pälsvård och motion

Som med alla hundar måste man ta hand om Corgin. Motionen, liksom pälsvården är viktig för att hunden ska må bra. Man kan tro att eftersom Corgin har korta ben så kräver den inte lika mycket motion som andra hundraser. Detta stämmer dock inte, det är en hundras som är avlad till att driva boskap. Det innebär alltså att en Corgi kräver väldigt mycket motion och behöver få utlopp för sin energi, liksom andra krävande raser. Ta en titt på när denna Corgi testar Bullerbox. Vad beträffar Corgins päls är den väldigt lättskött. Det är alltså en väldigt lätt hundras att ha att göra med om man inte vill lägga så mycket tid på pälsvård. Corgins päls är rak och vattenavvisande och behöver bara borstas då och då. Detta för att avlägsna döda hårstrån. Vid lerigt väder kan man enkelt avlägsna leran så fort hunden har torkat. Under pälsen har Corgin en tät underull som skyddar mot väder och vind.

Corgins personlighet

Det pratas en del om hundar och dess personlighet. Corgin är en väldigt tillförlitlig hund och passar väldigt bra till en aktiv familj. Den är en mycket lydig och aktiv, trots storleken. Det passar alltså bra i en familj som inte vill ha en alltför stor hund, men samtidigt en hund som klarar av att vara med på många aktiviteter. Corgin är förutom en väldigt lydig hundras också väldigt vänlig. Den är väldigt följsam och kan även passa bra som en vakthund som varnar om det kommer besökare.