Hur man löser små krediter med ett större lån

Numera är det väldigt lätt att få olika små lån och krediter av olika långivare. Detta gör att många har olika små lån här och där utan att egentligen ens tänka på det, men detta är aldrig en bra idé.

Varför inte?

Detta blir nämligen väldigt dyrt, för i lånebranschen brukar det vara så att ju mindre ett lån eller en kredit är, desto dyrare är det också. Man betalar därför helt klart högre räntekostnader, men ofta även olika avgifter som faktureringsavgifter, uppläggningsavgifter och liknande för små lån i förhållande till stora lån.

Vilka lån kan då anses vara förmånliga?

Även om alla större lån inte är lika förmånliga kan man ändå som en tumregel säga att de flesta stora lån är betydligt mer förmånliga än de små. Alla bör därför vänta med att ta lån tills de behöver låna lite större summor istället för att ta små lån då och då. Kan man lösa en situation utan att ta lån är det alltid att föredra, så vänta alltid med lån tills det är helt nödvändigt.

Om jag redan tagit små lån då?

Om du bara har ett litet lån är det egentligen inte så mycket att göra åt detta, mer än att lära sig av sina misstag, men har du flera mindre lån kan du göra klokt i att lösa dessa, som brukar ha mycket höga kostnader, med ett enda, större lån istället, som har lägre kostnader.

Om du ändå bestämmer dig för att göra detta rekommenderar vi dig även att försöka leta efter ett så förmånligt stort lån som möjligt, för att du ska kunna spara maximalt med pengar på att göra detta.

Ett typiskt exempel där man löser små lån och krediter med ett större lån kan t.ex. se ut så här:

Kreditkortsskuld på 15 000 kronor
Lån hos postorderföretag på 10 000 kronor
Smslån på 5 000 kronor
Dyrt blancolån på 25 000 kronor

Löses med ett nytt, prispressat (genom ordentlig jämförelse av räntor) lån direkt. Görs detta på rätt sätt finns det tusenlappar att tjäna på ett år!