Tips för ett smart banklån

Om du är i behov av ett banklån, har du i regel massvis med olika alternativ att välja mellan, då det trots namnet inte längre bara är banker som erbjuder banklån. Istället kan man ta lån i samma storlek som banklån, dvs. mellan 20 000 och 250 000 kronor, från många andra lånegivare också. Det finns nämligen flera låneföretag som idag kan låna ut lån i denna storlek till betydligt bättre villkor och priser än bankerna. Men alla lån av det här slaget är inte lika bra. Därför har vi i denna artikel samlat några tips för dig som är på väg att ta ett banklån, så att du förhoppningsvis ska hitta det bästa möjliga banklånet för dig:

Jämför flera olika långivare


Detta är a och o för att du ska hitta ett lån som verkligen passar dig. Ta därför inte det första bästa lånet du stöter på, utan jämför många olika lånealternativ, både kostnadsmässigt, återbetalningsmässigt, villkorsmässigt och annars, tills du hittar ett lån som passar dig på alla sätt och vis.

Vill man underlätta för sig kan man göra denna jämförelse med hjälp av olika automatiska jämförelsetjänster (exempelvis hos lånapengarenklare.se), som det finns gott om på nätet idag. Dessa jämförelsetjänster har samlat en rad olika vanliga lånealternativ och listar dem sedan, i regel i prisordning. Det blir därför väldigt lätt att se vilket lån som egentligen är det allra billigaste när man använder dessa tjänster, men givetvis bör du inte bara titta på priset när du gör din jämförelse, utan även på andra faktorer.

Fundera noga på återbetalningstiden du vill ha
Hos de allra flesta långivare kan man nämligen välja vilken återbetalningstid man vill ha på sitt lån. En del tror att det inte har någon betydelse vilken återbetalningstid man väljer, men detta är faktiskt en väldigt viktig faktor i sammanhanget, av flera anledningar.

För det första påverkar den återbetalningstid du väljer den summa som ska betalas tillbaka på lånet varje månad. Väljer du en längre återbetalningstid, kommer du därför att ha en lägre månadskostnad på lånet än om du hade valt en kortare återbetalningstid.

Dock är det inte alltid så trevligt att ha ett lån under en väldigt lån tid, framför allt inte om man redan använt pengarna man lånade. Så glöm inte att en lång återbetalningstid även blir en belastning på din ekonomi under en lång period, vilket kan göra att man istället hellre bör välja en kortare återbetalningstid om man har möjlighet till det.

Titta på olika rabatter du kanske har
En del har nämligen möjlighet att få ränterabatter av olika slag på banklån, tack vare medlemsskap i fackföreningar, för att man har ett engagemang i en viss bank sedan innan och så vidare. Detta kan då göra att ett visst banklån, hos en lånegivare där man har rätt till ränterabatt av något slag, är ett bättre alternativ än ett lån hos de andra lånegivarna. Så fundera noga på vilka rabatter du möjligtvis har innan du ansöker om lån!