Tänk på detta när du köper en ny pinnstol

Pinnstolar är en av Sveriges allra mest populära möbler, som du sedan länge kan finna i så gott som varje hem i landet. Och inte är det särskilt konstigt – det är en skön, relativt billig stol som samtidigt har en snygg utformning, och därmed passar bra för de flesta hem. För dig som funderar på att skaffa en ny pinnstol så finns det dock vissa saker som du bör tänka på när du ska göra ditt val av stol.

Modellens ålder och höjd kan spela in

Framför allt pinnstolar av något äldre modeller är ofta lägre än nyare modeller. Detta fungerade bra på den tiden då de lanserades på marknaden, men sedan dess har utformningen på möbler förändrats, och bord görs oftast högre nu för tiden. Detta medför att du troligen behöver en högre stol om du har ett relativt modernt bord, för att inte sitta med bordskanten i brösthöjd. Förutsätt alltså inte att pinnstolen är av lagom höjd, utan kontrollera detta innan köpet. För dig som planerar att sitta vid en högre bordsyta än vanligt är detta så klart extra viktigt.

Provsitt stolen om möjligt

Pinnstolar kommer i olika utformningar och med olika typer av ryggstöd. Vissa är klart bättre utformade än andra, men en stor del av komforten är upp till det egna tycket och smaken. Prova därför gärna att sitta på stolen och lägg lite tid på att känna av hur det känns – både för ryggen och rumpan. Fundera även på om du ska skaffa en dyna att sitta på, om sådan inte redan är inbyggd i modellen du funderar på, och provsitt i så fall gärna både med dynan på och av. Det är ju nämligen så att du sannolikt kommer att byta ut dynan tidigare än det är dags att byta ut stolen, och därför är det viktigt att det är skönt att sitta i den även utan just den specifika dyna du har valt ut.

Efter köpet: Ta hand om stolen så att den varar så länge som möjligt

Utrusta gärna stolen med filttassar, vilka skyddar såväl undersidan av stolsbenen som golvet från att repas i onödan. Undvik att använda vanliga pinnstolar utomhus – då de är trämöbler så kommer de med största säkerhet att ta skada av detta, och det är därför en mycket bättre idé att använda utemöbler som är särskilt utformade för att användas utomhus.