Skillnaden är mellan ett mikrolån och ett vanligt banklån

De flesta idag har nog hört talas om mikrolån, eller sms-lån som de också brukar kallas, men däremot har inte alla koll på vad skillnaden är mellan ett mikrolån och ett vanligt banklån. Faktum är att skilladerna är ganska stora, och lånen skiljer sig åt både när det gäller hur man ansöker, hur snabbt du får dina lånade pengar på kontot, storleken på räntan och hur mycket du kan låna. Läs vidare för att få reda på de viktigaste skillnaderna mellan mikrolån och vanliga lån, för att se om denna typ av mindre lån är något för dig.

Mindre lånesumma

Precis som namnet antyder så är mikrolån till för de som bara behöver låna en mindre summa pengar till konsumtion. Detta beror bland annat på att ansökningsprocessen är förenklad och att man inte behöver uppge vad man ska ha pengarna till eller lämna någon säkerhet för lånet. Vanligtvis innebär ett mikrolån att man lånar några tusenlappar för att täcka upp ett kortsiktigt behov av pengar, men det går också att låna upp till tjugotusen kronor om du till exempel behöver köpa en ny dator eller om din mobil har gått sönder.

Mindre komplicerad ansökan

Något som är praktiskt med mikrolån är att själva ansökan går betydligt snabbare än ansökan om vanliga banklån. Du ansöker antingen via nätet eller via sms, bara genom att ange dina personuppgifter och låta låneföretaget ta en kreditupplysning. Du behöver heller inte berätta vad du ska ha de lånade pengarna till, utan kan själv välja precis hur du vill använda dem utan att långivaren lägger sig i ditt val. I vissa fall kan man också ansöka om mikrolån i samband med ett inköp av någon konsumtionsvara, och då fyller du i en enkel ansökan när du befinner dig i butiken och får sedan ta hem varan för att betala den senare. Kolla in Mikrolånexperten för mer information kring detta.

Hög ränta

En viktig punkt där mikrolån och vanliga banklån skiljer sig åt är räntan. Låneföretagen som erbjuder mikrolån har inte samma kontroll som banker eftersom de dels inte samlar in lika mycket information, och sedan lämnar man aldrig någon säkerhet för ett mikrolån som man gör vid till exempel ett bolån eller billån. Därför betalar man som låntagare en högre ränta vid mikrolån. Däremot är lånesummorna betydligt lägre än vid vanliga banklån, och därmed blir den totala räntekostnaden inte så hög i faktiska siffror även om den procentuella räntan självklart är högre. Att ta ett mikrolån behöver inte medföra någon större risk ekonomiskt än om du tar ett vanligt banklån, se bara till att du i förväg har koll på vad den totala lånekostnaden blir.

Snabb utbetalning och återbetalning av pengarna

En av de största anledningarna till att mikrolån blivit så populära är att de betalas ut otroligt snabbt. Redan några timmar efter din låneansökan kan du ha pengarna på kontot, vilket självklart är mycket praktiskt för de som behöver pengar direkt. Mikrolån bör dock ses som en tillfällig lösning om du till exempel inte har råd att betala räkningarna eller om någon oförutsedd utgift dyker upp. Dessutom ska de ofta betalas tillbaka inom en månad, vilket är viktigt att du räknar med innan du ansöker om ett mikrolån.