Att lösa bort många mindre lån

Att ha många mindre lån och krediter av olika slag kan bli väldigt dyrt i längden, då man förstås betalar ränta på varje lån och kredit man har. Det är därför inte alls säkert att det är det mest förmånliga alternativet att ha lånen och krediterna samlade på flera håll, då man då betalar ränta lite varstans. Istället för detta alternativ är det i regel bättre att ha ett enda, större lån, i stil med ett banklån, som man betalar av på, då detta både brukar bli billigare räntemässigt, och även lättare att hålla ordning på, då man endast behöver hålla koll på att ett lån blir betalt varje månad, och inte flera av dem. Risken att drabbas av förseningsavgifter, dröjsmålsräntor och liknande på grund av slarv och glömska minskar därför rejält med endast ett lån.

Att lösa bort många mindre lån och krediter med ett större banklån är därför något vi verkligen kan rekommendera. Men hur gör man egentligen detta i praktiken? Här kommer en guide till vilka steg du bör ta för att åstadkomma detta:

Ta reda på totalsumman av dina skulder idag

Annars kan du ju onekligen inte veta hur mycket du ens behöver låna för att bli av med de gamla lånen och krediterna. Sätt dig därför ned och räkna på detta, men tänk på att inte chansa om du känner dig osäker på summorna, utan titta på kontoutdrag, nätkonton eller kontakta långivaren för att fråga om den aktuella skulden. Ofta blir det nämligen väldigt fel när folk uppskattar sina skulder och väljer att ”höfta till det lite”, så gör inte detta misstag.
Ju mer exakt du kan vara i dessa beräkningar, desto bättre är det.

Ta reda på om du kan lösa alla krediter och lån i förtid

Alla krediter och lån kan nämligen inte lösas hur som helst, och väljer man ändå att göra detta, kan det ibland vara så att man betalar extra för detta. Ta därför en titt på villkoren för de lån och krediter du har idag, för att se hur det egentligen ligger till med detta. Kommer du att råka ut för avgifter på grund av att du löser ett lån eller en kredit, ha då med detta i beräkningarna, för att få den totala lånesumman rätt.

Leta efter ett nytt, mer förmånligt lån

Detta går relativt lätt att göra tack vare de lånejämförelsetjänster som det kryllar av på nätet. Dessa kommer nämligen att lista mängder med lämpliga lånealternativ åt dig, i prisordning, vilket gör det lätt att se vilket av dem som egentligen är det mest förmånliga. Ta dig dock tiden att göra denna research ordentligt, då den i stor grad påverkar exakt hur mycket du kommer att spara på att lösa dina gamla lån, så är det någon del i processen som man inte bör slarva med, är det faktiskt denna!

Ansök om lånet

Exakt hur du gör detta beror på vilket lån du bestämmer dig för att ansöka om, då olika lånegivare har olika förfaranden för detta, men det som du alltid bör tänka på att göra är att tala om för den nya långivaren att du tar det nya lånet för att lösa gamla lån. Detta förbättrar nämligen dina chanser att få det nya lånet beviljat rätt rejält. Hur du meddelar långivaren detta bestämmer du själv, ibland krävs det att du ringer din långivare för att berätta detta, medan andra lånegivare lämnar plats för denna information på själva låneansökan, och så vidare.

Lös de gamla lånen eller be den nya långivaren göra detta

Annars kommer du ju endast att ha ett nytt lån utöver de gamla lånen, vilket förstås inte alls var tanken, då detta endast kommer att öka dina lånekostnader. En del lånegivare kan hjälpa dig med lösen av lån hos andra lånegivare, om man ber dem om detta, medan andra vill att du gör detta själv. Oavsett vilket, är det viktiga att hela låneskulden på de gamla lånen blir avbetald, så att du inte har några gamla skulder kvar.