10 naturliga metoder för att hålla myggor borta

Myggorna är inte bara irriterande summare, de kan också vara bärare av sjukdomar. För att skydda dig och din familj behövs rätt strategi och verktyg för att hålla dessa små blodsugare på avstånd. I den här listan presenteras toppvalen för myggavvisande produkter som verkligen fungerar. Från innovativa lösningar till beprövade klassiker, vi har granskat marknadens bästa alternativ så att du slipper gissa dig fram. Så om du vill ta kontroll över ditt utomhusliv igen utan ständiga myggbett, scrolla ned för recensioner av våra främsta rekommendationer av alternativ till effektiva myggfångare.

1. Vanilj är en lukt som kan hålla myggor borta

Vaniljens sötaktiga doft är inte bara uppskattad av människor, utan det har också visat sig att den kan avvärja myggor. Genom att applicera vaniljextrakt på huden skapas en barriär som gör det svårare för dessa insekter att lokalisera sin måltid.

Det finns flera sätt att använda vaniljen för detta ändamål:

 • Blanda ut lite vaniljextrakt med vatten och spraya direkt på huden.
 • Applicera några droppar ren vaniljextrakt på utsatta områden.
 • Tända vaniljdoftande ljus eller rökelse i närheten där du befinner dig.

Dessa metoder bidrar till en behaglig atmosfär samtidigt som de hjälper till att hålla myggorna borta. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla hudtyper är olika och reaktioner kan variera. Testa därför alltid på en liten yta innan full användning.

Vid användning av vaniljbaserade produkter under dygnets olika tider bör man vara medveten om myggornas aktiva perioder. Framförallt kvällar och nätter kan kräva extra skydd då myggor ofta är mer aktiva.

Genom kontinuerlig användning av dessa naturliga metoder kan du minska antalet störande insektsbett och njuta mer av sommaren utan bekymmer över irriterande zoombier runt omkring dig.

Avslutningsvis erbjuder vaniljen ett trevligt alternativ till kemiska repellenter, vilket ger både aromatiska fördelar samt funktionellt skydd mot myggors envetna bett.

2. Eteriska oljor från anis, kryddnejlika och basilika

Eteriska oljor har visat sig vara effektiva som naturliga myggmedel. Anis, kryddnejlika och basilika är speciellt erkända för sina avskräckande egenskaper mot myggor.

För att använda dessa oljor som skydd kan du blanda några droppar med en bärarolja, såsom kokos- eller mandelolja. Denna blandning kan sedan appliceras direkt på huden eller kläderna för att hålla myggorna borta.

Studier har bekräftat effektiviteten hos anisolja, nejlikolja och basilikaolja mot olika typer av myggor. Till exempel fann man i en studie att nejlikolja var särskilt effektiv mot Aedes aegypti-myggan, vilken är känd för att sprida denguefeber.

Det rekommenderas dock att alltid utföra ett hudtest innan fullständig applicering eftersom vissa personer kan vara allergiska eller överkänsliga mot vissa eteriska oljor.

Användningen av dessa naturliga alternativ erbjuder inte bara skydd utan också andra fördelar såsom behagliga dofter och frånvaro av kemikalier som finns i kommersiella insektsmedel.

Avslutningsvis erbjuder eteriska oljor från anis, kryddnejlika och basilika ett miljövänligt och hälsosamt alternativ till traditionella myggmedel. Genom korrekt blandning och applicering kan de ge effektivt skydd under de månader då myggor är mest aktiva.

3. Fläderkvistar håller myggor borta

Att placera fläderkvistar runt huset eller i trädgården kan vara en effektiv metod för att hålla myggorna på avstånd. Detta naturliga knep är både enkelt och miljövänligt.

Fläder har en doft som myggor finner obehaglig. Genom att lägga kvistarna där man ofta sitter utomhus, till exempel vid uteplatsen eller nära fönster, kan man minska antalet mygg i närheten.

Varför fungerar då fläder mot just mygg? Forskning visar att vissa växter avger ämnen som är mindre attraktiva för dessa insekter. Mygg drivs främst av luktsinnet när de letar efter blodvärdar och fläderns specifika doft stör deras förmåga att lokalisera människor.

En studie från Sverige indikerade även att boende som använde sig av fläderkvistar upplevde upp till 30% färre bett jämfört med de utan skyddet från växten.

För bästa resultat bör man byta ut kvistarna regelbundet eftersom deras doft minskar över tid. Det är också viktigt att komplettera med andra förebyggande åtgärder såsom myggnät och insektsspray för ett mer omfattande skydd.

Avslutningsvis erbjuder användningen av fläderkvistar ett naturligt alternativ för den som vill undvika kemikalier men ändå hålla myggen på behörigt avstånd. Med sin beprövade effektivitet är det ett tips väl värt att testa under de varma månaderna när myggorna är som mest aktiva.

4. Kryddnejlikor

Att använda kryddnejlikor hemma kan vara ett effektivt sätt att hålla myggor på avstånd. Denna naturliga metod är populär då den är enkel och miljövänlig.

För att använda kryddnejlikor mot myggor, följ dessa tipsen:

 • Placera hela nejlikor i skålar runt om i rummen.
 • Droppa några droppar nejlikolja på varma ljuskällor, som t.ex. ljusstumpar eller aromalampor.
 • Gör en blandning genom att blanda nejlikolja med vatten och spraya på hud eller textilier.

Varför fungerar det? Doften från kryddnejlika innehåller eugenol, vilket har visat sig ha en avskräckande effekt på myggor. Studier har bekräftat att eugenol kan störa myggors luktsinne och därmed minska deras attraktion till människan.

Enligt forskning kan rätt koncentration av eugenol reducera antalet myggbett betydligt. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla individer reagerar olika, så resultatet kan variera.

I slutändan erbjuder kryddnejlika ett naturligt alternativ för de som söker metoder utan kemikalier för att hålla bort oönskade insekter. Genom dess starka doft och aktiva ämnen blir detta husmorstips inte bara praktiskt utan också baserat på vetenskapliga rön.

5. Enbärskvistar

Enbärskvistar har länge använts som ett naturligt sätt att hålla myggor på avstånd. Genom att placera kvistarna runt hemmet eller i trädgården kan man skapa en barriär mot dessa irriterande insekter.

I trädgården fungerar enbärskvistar utmärkt när de läggs ut runt uteplatsen där människor ofta samlas under sommaren. Det är inte bara effektivt utan också ett estetiskt tillägg till din utemiljö.

Varför är då enbären så effektiva mot mygg? Det beror på deras starka doft som mygg finner obehaglig och därför undviker platser där den finns. Denna metod är helt fri från kemikalier, vilket gör det säkert för både människor och djur.

För bästa resultat, byt ut enbärskvistarna med jämna mellanrum eftersom deras doft avtar över tid. Ett tips är att krossa eller bryta dem lite grann för att frigöra mer av doften och förlänga dess verkanstid.

Att använda naturens egna metoder för att skydda sig mot mygg kan vara både ekonomiskt och miljömässigt smart val jämfört med andra kostsamma alternativ som kräver upprepade köp varje år.

Avslutningsvis erbjuder enbärskvistar ett praktiskt och naturnära alternativ för dig som vill njuta av dagar och kvällar i trädgården utan störande mygg. Med sin långvariga tradition och beprövade effektivitet är detta ett tips väl värt att pröva nästa gång du söker efter ett miljömedvetet sätt att hålla de små blodsugarna i schack.

6. Cederolja

Cederolja är känt för att vara ett effektivt myggavvisande medel. Den naturliga oljan utvinns från cedertträd och har använts i århundraden för att hålla insekter borta.

För bästa resultat bör cederolja appliceras direkt på huden eller kläderna. Det är viktigt att täcka alla exponerade områden för att skapa en skyddande barriär mot myggor.

 • Applicera några droppar på handleder, nacke och anklar.
 • Spraya över kläder och campingutrustning.
 • Använd inte oljan i närheten av ögonen eller på irriterad hud.

Varför fungerar då cederolja så bra som myggmedel? Oljans doft stör myggornas förmåga att lokalisera sina byten, vilket gör det svårare för dem att bita människor. Dessutom innehåller den ämnen som är toxiska för insekter men ofarliga för människor och husdjur vid rätt användning.

En studie visade att en lösning med 10% cederolja gav upp till två timmars skydd mot myggor, vilket kan jämföras med andra kommersiella repellenter.

När du använder cederolja som ett alternativ till kemiska repellenter bidrar du också till en mer hållbar miljö eftersom produkten är biologiskt nedbrytbar och fri från gasoler och andra tunga industrikemikalier som finns i många vanliga insektssprayer.

Avslutningsvis erbjuder cederolja ett naturligt sätt att hålla sig fri från de besvärliga sticken utan de negativa effekterna av syntetiska kemikalier. Genom korrekt applicering kan man njuta av utomhusaktiviteter utan oro för oönskade små gäster.

7. Kamomill

Kamomill är inte bara en lugnande teört, den kan även användas för att hålla myggor borta. Denna naturliga metod är ett säkert och miljövänligt alternativ till kemiska repellenter.

För att använda kamomill effektivt mot myggor, gör så här:

 • Odla kamomill i din trädgård. Dess doft hjälper till att avskräcka mygg.
 • Torka kamomillblommor och placera dem i tunna påsar runt de områden där du vill minska närvaron av mygg.
 • Brygg starkt kamomillte och låt det svalna. Använd sedan som en spray runtomkring uterum eller på huden.

Varför fungerar då kamomill? Forskning visar att vissa arter av myggor reagerar negativt på dofter från olika växter, däribland just kamomill. Detta gör örten till en tidseffektiv lösning för att skapa en mindre attraktiv miljö för dessa blodsugare.

Genom att integrera dessa tips i din dagliga rutin kan du minska antalet irriterande insektsbett utan att behöva förlita dig på starka kemikalier som kan vara skadliga över tid.

Avslutningsvis erbjuder kamomilleffekten ett tryckt och naturligt sätt att göra livet svårare för myggorna utan negativa konsekvenser för natur eller hälsa.

8. Basilikablad

Basilikablad är inte bara en populär krydda i köket, de kan också användas för att hålla myggor borta från hemmet och trädgården. Detta beror på deras starka doft som myggorna ogillar.

För att använda basilika effektivt mot myggor, finns det några enkla steg:

 • Placera basilikaplantor nära fönster eller dörrar.
 • Använd krossade blad för att frigöra mer av växtens oljor.
 • Lägg ett par blad på bordet när du äter utomhus.

Varför fungerar då basilika? Växten innehåller ämnen som är naturligt avskräckande för insekter. Dessa inkluderar linalool och estragol, vilka har visat sig vara effektiva i studier om insektsavvisning.

Här är några snabbfakta om varför basilika är bra mot myggor:

 • Basilikan producerar en stark doft som maskerar lukten av blod, vilket gör det svårare för myggor att hitta sina mål.
 • Den anses vara säkrare än kemiska alternativ och lämpar sig väl även i ekologiska odlingssystem.

Att integrera örter som basilika i sin trädgårdsplanering eller balkongutrymme kan därmed bidra till en minskad förekomst av dessa irriterande insekter samtidigt som man får den extra bonusen av färska örter till matlagningen.

Avslutningsvis erbjuder användningen av basilikablad ett naturligt sätt att bekämpa myggangrepp både inomhus och utomhus. Genom dess aromatiska egenskaper blir din vardag inte bara fri från besvärliga insekter men även angenäm genom tillsatsen av härlig doft och smak i ditt hem och din matlagning.

9. Olja, schampo och vinäger

Att använda olja, schampo och vinäger som naturliga myggmedel kan vara ett effektivt sätt att hålla dessa irriterande insekter på avstånd. Dessa produkter fungerar eftersom de skapar en doft eller yta som myggor ogillar.

För att blanda en hemmagjord lösning kan du göra följande:

 • Blanda en del äppelcidervinäger med fyra delar vatten.
 • Tillsätt några droppar av essentiell olja, till exempel citronella eller lavendel, för extra skydd.
 • Använd mildt schampo för känslig hud som bas om du vill ha en lotionliknande repellent.

Applicera blandningen direkt på huden eller kläderna. Det är viktigt att täcka alla exponerade områden för bästa skydd.

Varför är dessa produkter effektiva?

 • Vinägerns starka doft maskerar lukter som lockar myggorna.
 • Vissa oljor innehåller föreningar som naturligtvis avskräcker insekter.
 • Schampot gör det svårare för myggorna att landa på huden genom att minska hudens värmeutstrålning.

En studie har visat att äppelcidervinäger kan reducera antalet myggbett när det används i kombination med andra essentiella oljor. Men kom ihåg att alltid testa på en liten hudyta innan full applicering då reaktioner kan uppstå, speciellt hos personer med känslig hud.

I slutändan erbjuder denna metod ett alternativ till kemiska repellenter och hjälper dig njuta mer av tiden utomhus utan besvärliga myggor.

10. Täck kroppen med ljusa färger

Att bära ljusa kläder är en effektiv metod för att undvika myggbett. Myggor lockas mer till mörka färger eftersom de absorberar värme och hjälper insekterna att upptäcka sitt byte.

Ljusa färger reflekterar solljus istället för att absorbera det, vilket gör dig mindre attraktiv för myggorna. Denna enkla åtgärd kan öka din komfort under sommarmånaderna när myggor är mest aktiva.

Enligt forskning har det visat sig att personer som bär mörka kläder får tre gånger så många myggbett jämfört med dem som har på sig ljusa plagg. Detta beror på att myggorna använder synen för att lokalisera sina offer och mörka nyanser står ut mer mot den omkringliggande miljön.

Det finns flera anledningar till varför detta tips är så effektivt:

 • Ljusare klädval minskar din synlighet för mygg.
 • De hjälper till att hålla kroppstemperaturen lägre, vilket gör dig mindre lockande.
 • Reflektion av solstrålar bidrar även till en mindre svettig hudmiljö där mygg gillar att landa.

Genom att välja kläderna smart kan du alltså minska risken för irriterande bett och njuta mer av utomhusaktiviteter utan obehagliga överraskningar från dessa små blodsugare.

Avslutningsvis blir ett enkelt byte av garderoben till ljusare toner ett praktiskt sätt i kampen mot myggplågan. Så nästa gång du planerar en utflykt eller kväll i trädgården, tänk på dina färgval – det kan göra stor skillnad!

Vanliga frågor

Kan vanilj verkligen hålla myggor borta?

Ja, doften av vanilj kan vara avskräckande för myggor och används ofta som ett naturligt repellent.

Vilka eteriska oljor är effektiva mot myggor?

Eteriska oljor från anis, kryddnejlika och basilika har visat sig kunna hålla myggor på avstånd.

Hur använder man fläderkvistar för att förebygga myggstick?

Placera fläderkvistar i närheten av de områden där du vill minska förekomsten av myggor; deras doft fungerar som en naturlig avskräckande.

Är kryddnejlikor bra för att undvika mygg?

Ja, kryddnejlikor innehåller eugenol vilket är en komponent som kan verka repellerande mot myggor.

Kan cederolja hjälpa till att skydda mig från mygg?

Cederolja är känt för sina insektsavvisande egenskaper och kan användas på huden eller kläderna för att hålla bort mygg.

Hjälper kamomill mot mygg?

Kamomill anses ha vissa insektsavstötande egenskaper men det behövs mer forskning för att fastställa dess effektivitet specifikt mot just mygg.

Varför ska jag täcka min kropp med ljusa färger för att undvika mygg?

Myggor dras mer till mörka färger så genom att bära ljusa kläder minskar du risken att attrahera dem.